Haber & Duyurular

Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Yayınlanma Tarihi: 13/11/2021
İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken birçok önemli nokta vardır. Tam anlamıyla araç bilgilerine hakim olmalısınız. Sonrasında çıkabilecek sürprizlerin maliyeti size yansıyabilir. Bu yüzden en avantajlı hareket, en başında araştırma yapmak olacaktır. Şimdi aracı satın alırken hangi adımları izlemeniz faydalı olacaktır bunları sıralayalım;
 
1) Aracı kimden aldığınızı ve aracın geçmişini bilmek 
İkinci el otomobil alınacağı zaman dikkat edilip araştırılması gereken ilk konu araç geçmişidir. Aracın alacağınız güne kadar olan ruhsat sahipliği sayısını öğrenebilirsiniz. Bu hizmet için 5664’e mesaj atarak (DETAY boşluk PLAKA) kolayca ulaşabilirsiniz. Hem bu sayede karıştığı kaza var mı bunu da öğrenmiş olursunuz.
 
2) Aracın fiziki durumuna dikkat edin (kaporta ekspertizi)
İkinci el araba sahibi olan ya da olacak kişiler için elbette dış görüntüsü oldukça önemli. Günümüz şartlarında trafiğin yoğunluğuna ve şehrin kalabalığına da bağlı olarak oluşan küçük ve büyük ölçekli kazalara maruz kalmış araçların durumunu öğrenmek her tüketicinin hakkıdır. Buna bağlı olarak kurumsal kimlik altında, yazılı ve kaşeli rapor sunan ekspertiz firmalarına aracı götürmek sağlıklı bir davranış olacaktır.
 
3) Mekanik durum ve motor kontrolü
Güvenli bir sürüş aracın mekanik aksamın doğru çalıştığının kontrol edilmesi gerekir. Bilirkişiler tarafından yapılması gereken kontroller, alt takımın bir darbeye maruz kalıp kalmadığını, herhangi bir problem olup olmadığını belirtir. Aracın debriyaj ve fren balataları, fren diski kontrol edilir. Varsa eğer yağ ve egzoz kaçakları tespit edilir. Motorlu araçlar hakkında teknik bilgi almak için tıklayınız.
 
4) Lastik durumunu kontrol etmek
Alacağınız aracın yasal olarak diş derinlikleri 1,6 mm’nin altında olmamalıdır. Bu durumda araç muayeneden geçemez. Bu da size ekstra masraf oluşturacak bir etkendir.
 
Araç Lastiği Nasıl Seçilir? yazımıza göz atabilirsiniz.
 
5) Kilometre durumunu kontrol etmek
İkinci el araç satışında kilometre aracın değerinin arttırıp azaltacak önemli bir etkendir. Motor ve mekanik aksamların yorgunluğu ve yıpranma payı kilometre maddemize bağlıdır. Bakımları düzenli yapılmış, temiz kullanılmış, teknik kontrolleri aksatılmamış araçlarda kilometrenin yüksek olması problem teşkil etmez.
 
6) Aracın hasar bilgisini sorgulama
2.el aracın değerine en etki eden konudur. Sürprizlerle karşılaşmamak için aracı alırken tramer hasar kaydı sorgusunu kesinlikle yapmalısınız. Sorgu yapabilmenin en kısa ve kolay yolu cep telefonu üzerinden sms ile sorgulamadır. Araç şasi ya da plaka numarasını 5664’e mesaj atarak
 7 TL
 ücret karşılığında aracın hasar durumunu öğrenebilirsiniz. Fakat bazı hasarlar tramere işlenmez, bunun sebebi sigorta ya da kaskodan faydalanmayarak araç sahiplerinin kendi ceplerinden yaptırmış olmaları.
 
7) Aracın yedek anahtarını kontrol etmek
Aracın güvenliği için yedek anahtar önemli bir noktadır. Maliyeti arttırabilecek bir etkendir. Bu yüzden yedek anahtarı ve kitapçıkları, ilk yardım setini, stepne ve kriko gibi ekipmanları mutlaka kontrol etmelisiniz.
 
8) Test sürüşüne çıkmak
Almayı düşündüğünüz araç ile mutlaka test sürüşüne çıkın. Bu sayede arabanın rahatlığını kontrol edin, performansını odaklanın. Araç içerisinde teknoloji, tasarım ve ergonomiğe adapte olun, arabada sesleri dinleyin; mekanik aksam ya da motordan farklı bir ses duyarsınız bunu sorgulayın ve bir uzmandan yardım alın.
 
9) Aracın resmi kayıtlarına bakmak
Aracın MTV ve TPC borçları, yapılandırılmış vergi borçları, banka ya da farklı kuruluşa ait haciz ve rehin durumları dikkate almalı ve kontrol etmelisiniz. Vergi borçlarını İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden sorgulayabilirsiniz. Böylece noter satışında büyük bir sürprizle karşılaşmazsınız.
 
10) Fiyat analizi yapmak
İkinci el araç alımında seçtiğiniz aracın piyasadaki muadillerini araştırmak fiyat açısından bilgi sahibi olmanızı sağlar. Her aracın hasar ve hata durumu farklıdır bu nedenle farklı araç fiyatlarını takip etmek size doğru cevabı bulduracaktır.
 
11) Araç alırken noterde nelere dikkat edilmeli?
Tüm bu süreçleri bitirdikten sonra; ikinci el araç satın alma sürecinin sonuna yaklaşmış oluyorsunuz. Noter öncesi işlem için; alacağınız 2. el aracın 
Motorlu Taşıtlar Vergisi
 ve 
Trafik Cezası Kontrolü
nü sağlamalısınız. İkinci olarak 
TÜVTÜRK Araba Muayenesi
 sorgulanmalıdır. Noterde ise gerekli belgeleri kontrol edin; ruhsat ya da tescile ilişkin bir belge, trafik belgesi, geçerli bir kimlik belgesi ( nüfus cüzdanı, ehliyet, avukat kimliği), vekaleten yapılan işlemler için vekaletname, bazı durumlarda plaka da gerekmektedir.
 
Bizler otomerkezi.net bünyesinde, sizlere sunduğumuz tüm araçlarda ekspertiz, kilometre ve motor mekanik garantisi sunarak, karşılaşacağınız sürprizlerden koruyoruz. Araç alırken uzman kadromuz tarafından, doğru yönlendirmeler ile hayallerinizdeki araca eksiksiz bilgi ile ulaşmanız Otomerkezi.net‘de mevcut. Keyifli sürüşler dileriz!

Son Haberler

En Uygun Araba Fiyatları

Konfor, güvenlik, tasarım, fiyat ve statü gibi birçok etken, araç seçimi yaparken kararı...

Devamını oku

İkinci el Araba Alımı ve Satışı

Mevcut aracınızı satıp yeni bir araç satın almayı düşünüyorsanız öncelikle sıfır mı yoksa ik...

Devamını oku

İkinci El Araba Fiyatları

Araba sahibi olmak, pek çok insan için özel bir zevktir. Araba kullanmanın hissettirdiği özg&uu...

Devamını oku

İkinci El Araba Almak

Otomobil almayı düşünenlerin birçoğu sıfır mı, ikinci el mi kararsızlığına düşebiliyor. Bu konuda...

Devamını oku

Araba Almak İstiyorum

İster sıfır ister ikinci el araba almak istiyor olun, daima en kârlı alışverişi yapmak istersiniz. Bu nedenle de ...

Devamını oku
 
https://tema4.otogaleriscripti.com/ © 2024 - Tüm Hakları Saklıdır -