Haber & Duyurular

Araba Almak İstiyorum

Yayınlanma Tarihi: 13/11/2021
İster sıfır ister ikinci el araba almak istiyor olun, daima en kârlı alışverişi yapmak istersiniz. Bu nedenle de araba almak için en uygun zamanın hangisi olduğunu bilmeniz gerekir. Ne zaman araba almalı, 2. el araba hangi ayda alınır gibi soruların cevapları hem mevsimsel hem dönemsel koşullara göre farklılık gösterir. Çünkü sıfır kilometre ya da ikinci el araç satın almak için en uygun zaman, bazı sosyo-ekonomik parametrelere göre belirlenebilir.
 
Piyasa değerini belirleyen bu parametreler, sahibinden satılık arabalar ile galeri, oto pazarı ya da online platformlar üzerinden satılan arabalar için ortak etki yaratabiliyor.
 
“Hangi ayda araba almak lazım?” sorusunun cevabını merak edenler için genel olarak otomotiv piyasasının aylara göre ritminden bahsedebiliriz:
 
Ocak ve şubat aylarında araba kampanyaları devam ettiği için piyasa hareketlidir. Bu süre içerisinde uygun kampanyalar değerlendirilebilir.
Hem alımlarda hem de satışlarda en canlı aylar mart, nisan ve mayıstır.
Yazın bitişine denk gelen eylül ayında araç piyasasında büyük bir hareketlilik yaşanır ve ekim ayında da bu canlılığın etkileri görülür.
Yıl sonu araba kampanyaları kasım ve aralık aylarında yapılır. Fakat yeni modellerin yakında çıkacak olması nedeniyle bu aylar aynı zamanda bir bekleyiş dönemi olarak da geçebilir. Örneğin 2020’de kasa değiştirecek arabaların hangileri olacağını bekleyen büyük bir kesim bulunuyor.
 
İkinci El Araba Almak İçin En Uygun Zaman
 
Sıfır araç piyasasındaki kur değişimlerinden yeni ÖTV zammı gibi uygulamalara, ikinci el araç piyasasındaki fiyatları belirleyen faktörler çok çeşitli. Örneğin 2020 ÖTV zammından ikinci el araçlar etkilenmeyeceği için ikinci el piyasasında canlılık olması bekleniyor. Ayrıca piyasa koşulları dönemsel ve günlük hareketlerden etkileniyor olsa da sizin ne zaman bir arabaya ihtiyacınızın olduğu da önemli bir parametredir.
 
Avantajlı fiyatlarla ikinci el araba satın almak istiyorsanız acele etmeyin ve ikinci el otomobil piyasasını dikkatle inceleyin. Fakat acilen bir otomobile ihtiyacınız varsa piyasa koşullarını incelemeniz size fayda sağlamayabilir. “Benim acelem yok, en doğru zamanı bekleyebilirim.” diyorsanız ikinci el araba almak için en uygun dönemlere dair ipuçlarımızı inceleyebilirsiniz:
 
Bayram öncesi dönemler genellikle insanların en az bir haftalık seyahat planı yaptıkları ve bu sebeple de araca ihtiyaç duydukları özel zamanlardır. Bayram öncesi dönem; ziyaretlere yeni arabasıyla gitmek isteyenlerin, bayram tatiline kendi aracıyla çıkmak isteyenlerin ve tatilden dönerken yanında getireceği eşyaları hava yoluyla ya da otobüsle taşımanın güçlüğünü hesaba katanların ikinci el piyasasına yöneldiği dönemdir. Yani otomotiv piyasasında fiyatlar, talebin artmasıyla yükselebilir. Bu yüzden bayram sonrası dönemlerin araba almak için uygun zamanlar olduğunu söyleyebiliriz.
İkinci el otomotiv piyasası dönem dönem yapılan vergi indirimlerinden de etkilenir. Bu indirimler, yürürlüğe girmelerinden yaklaşık iki hafta sonra piyasaya yansımaya başlar. Uygun fiyatla ikinci el araba almak için söz konusu indirimleri takip edebilirsiniz.
Kesin bir sonuç vermemekle birlikte yıllar bazında yapılan istatistikler gösteriyor ki ülkemizde ocak-nisan arası dönem ikinci el piyasası biraz durgunlaşıyor. Dolayısıyla bu ay aralığı, avantajlı fiyatlarla ikinci el araba almanın daha fazla mümkün olduğu bir dönem sayılabilir.
Yine otomotiv sektörünün uzun yıllar deneyimlediği üzere zorlu hava şartlarının olduğu dönemlerde de ikinci el piyasasında bir durgunluk yaşanır. Bu dönemlerde araç satışı azaldığı için acil satış yapmak isteyen satıcılardan uygun fiyatla ikinci el araba almak daha fazla mümkün olabilir.
Bir diğer görüşe göre ise 2. el araba almak için en iyi zaman yaz ya da sömestir tatili dönüşüdür. Genellikle aileler çocukları ile daha çok vakit geçirdiği için araç piyasasında durgunluk yaşanabiliyor. Bu nedenle de ikinci el araçlar daha ucuza satılabiliyor.

Son Haberler

En Uygun Araba Fiyatları

Konfor, güvenlik, tasarım, fiyat ve statü gibi birçok etken, araç seçimi yaparken kararı...

Devamını oku

İkinci el Araba Alımı ve Satışı

Mevcut aracınızı satıp yeni bir araç satın almayı düşünüyorsanız öncelikle sıfır mı yoksa ik...

Devamını oku

İkinci El Araba Fiyatları

Araba sahibi olmak, pek çok insan için özel bir zevktir. Araba kullanmanın hissettirdiği özg&uu...

Devamını oku

İkinci El Araba Almak

Otomobil almayı düşünenlerin birçoğu sıfır mı, ikinci el mi kararsızlığına düşebiliyor. Bu konuda...

Devamını oku

Araba Almak İstiyorum

İster sıfır ister ikinci el araba almak istiyor olun, daima en kârlı alışverişi yapmak istersiniz. Bu nedenle de ...

Devamını oku
 
https://tema4.otogaleriscripti.com/ © 2024 - Tüm Hakları Saklıdır -